top of page

Bourgondië

Bourgondie.jpg

BOURGONDIË: WAAR KUNST EN CULTUUR EN HET GOEDE LEVEN SAMENGAAN

Digitale beeldmontage door Odette en André Haesaert

Bourgondië vormt zowat het hart van Frankrijk. Een groot hart! Want met zijn ruim 31.000 km2 is Bourgondië iets groter dan heel België. De regio telt vier bestuurlijke gewesten of departementen: Yonne, Côte d’ Or, Nièvre en Saône et Loire.

Het glooiende landschap vol wijngaarden, bossen, weilanden en akkers is buitengewoon mooi en gevarieerd.

 

De Fransen zelf noemen Bourgondië het land van “L’ art et le plaisir de vivre”, oftewel ‘het land waar kunst en cultuur en het goede leven samengaan'.

Wie ‘Bourgondië’ zegt denkt immers aan de vele vestingstadjes, de kastelen, de prachtige abdijen, de sobere Romaanse en de rijke gotische kerken… en natuurlijk ook aan de uitstekende keuken met beroemde wijnen als Chablis, Pommard, Meursault, Clos de Vougeot, Côte de Nuits e a. Meer dan vijf eeuwen na de legendarische hertogen Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute, die net als de monniken, niet weinig bijdroegen tot de verspreiding en de vermaardheid van de Bourgondische wijnen, noemt men een levensgenieter nog steeds een ‘Bourgondiër’.

    

Wij hebben altijd een nauwe band gehad met deze landstreek. In 1369 huwde Filips de Stoute immers met Margaretha, dochter van de Vlaamse graaf Lodewijk van Male.

 

We geven eerst wat algemene informatie over de streek. Daarna maken we een grote lus door het gebied. Onze toegangspoort is het stadje Sens aan de Yonne. In het eerste deel gaat het dan verder over Tonnerre, Auxerre en Clamecy naar Vézelay. We bezoeken de abdij van Pontigny en de kastelen van St-Fargeau en Ratilly om dan via Avallon verder zuidwaarts te trekken naar Autun en Mâcon. Onderweg ontdekken we het kasteel van Bazoches en de machtige burcht van Sully.

 

Vanuit Mâcon bezoeken we in het tweede deel eerst Bourg-en-Bresse. Dan rijden we over Solutré, naar Charlieu. We houden even halt in La Clayette, dat bekend is om zijn originele bebloeming. Er staat ook een kasteel. In het meest zuidelijke deel van Bourgondië zien we enkele van de vele schitte­rende en vaak niet minder schitterend gelegen 12de eeuwse Romaanse kerkjes. We buigen dan af naar het noorden. We komen in Cluny, één van de grote namen in de geschiedenis van het christelijke Eu­ropa. We vervolgen onze weg over het stille Blanot naar Cormatin met het luxueuze renaissancekasteel in een prachtig park. Via Chapaize en het verrassende Brancion bereiken we het sfeervolle Tour­nus met de oude abdij. Over Louhans, waar we de aloude “marchéaux vollailles” bezoeken bereiken we Beaune. Daar is het Hôtel-Dieu de grootste trekpleister. Over Dijon, waar we o.m. de beroemde ‘Mozesput’ van Claus Sluter gaan bewonderen komen we ten  slotte in Fontenay. Daar, aan het uiteinde van een groene vallei, staat het meest zuivere voorbeeld van een cisterciënzerklooster.

 © 2018 by André Haesaert. Created with wix.com

bottom of page