top of page

DUITSLAND: Berlijn, Leipzig, Dresden...

duitsland.png

Digitale beeldmontage door Odette en André Haesaert

De Bondsrepubliek Duitsland ontstond in 1949 toen na de tweede wereldoorlog, de Britse, Franse en Amerikaanse bezettingszones werden samengevoegd.

In 1990 werden West-Duitsland en Oost-Duitsland herenigd: de zes Oost-Duitse deelstaten kwamen bij de Bondsrepubliek, zodat Duitsland nu een federatie vormt van zestien deelstaten met een totale oppervlakte van 360 000 km2 en met ruim tachtig miljoen inwoners.

 

Met deze beeldmontage brengen we het verslag van een reis door het noordoostelijke deel van de huidige bondsrepubliek, met name door de deelstaten Brandenburg, Saksen en Thüringen en door Berlijn, die niet alleen de hoofdstad is, maar ook een deelstaat. De steden Berlijn, Leipzig en Dresden zijn onze voornaamste bestemmingen.

 

We beginnen in Berlijn bij de TV-toren. Van daaruit bezoeken we o.m. de Mariakerk, het Stadhuis, de Nikolaikerk, de dom, het Pergamon-museum, de Bebelplatz, de Brandenburgerpoort, het monument van de holocaust, de Potsdamerplatz met het Sony Center, de topografie van de terreur, checkpoint Charlie, Charlottenburg en het Olympisch stadion. In het aan Berlijn grenzende Potsdam komen we eerst in de ‘De Nieuwe Tuin’ met het slot Seciliënhof, dat vooral bekend is door de conferentie van Potsdam die hier in 1945 plaats vond om te onderhandelen over de toekomst van Duitsland. In het park Sanssouci ontdekken we o.m. het slot en het Chinese theepaviljoen.

 

We starten het tweede deel van onze reportage in Weimar, de stad van Goethe, Nietzsche, Schiller, Liszt, Johan Sebastiaan Bach en Richard Strauss. Er staan tal van mooie gebouwen. We brengen ook een bezoek aan het nabijgelegen concentratiekamp Buchenwald. In Leipzig, verkennen we o.m. het Romanushuis, het Fregehuis, het Bartelshof, de Thomaskerk, de Auerbachskelder, de markt, het Speckshof, de Nicolaikerk, de Augustusplaats en de Russische kerk. Onder weg naar Dresden houden we even halt in het mooie Grimma en het kleurrijke Colditz en in Meissen zien we hoe het wereldberoemde porselein wordt gemaakt. Dresden, door de ligging en de fraaie gebouwen ook wel het ‘Florence aan de Elbe’ genoemd, is de hoofdstad van de deelstaat Saksen. Vanaf het stadhuis gaan we naar de Oude en de Nieuwe Markt. Via de Stallhof bereiken we de Theaterplatz, waar zich de Zwinger, de Opera en de Hofkerk bevinden. We eindigen ons bezoek aan Dresden op de Brülische Terrasse. Onze reis wordt afgesloten in het nabij gelegen nationaal park ‘Saksisch Zwitserland’, een mooi natuurgebied.

 © 2018 by André Haesaert. Created with wix.com

bottom of page