Sicilië

SICILIË: KONINGIN DER EILANDEN
Digitale beeldmontage door Odette en André Haesaert
Sicilië, het grote eiland aan de voet van de Italiaanse laars, is een wereld op zich!
De kuststreken vertonen een rijke tropische vegetatie en er zijn prachtige zandstranden. Het binnenland, waar bergen en laagvlakten elkaar afwisselen, is veelal ruig en dor. Men wordt er voortdurend onthaald op de meest spectaculaire uitzichten. Er zijn op Sicilië nog steeds ‘levende’ vulkanen, maar ook drukke steden en verstilde dorpen.
Op cultureel gebied hoeft men er zich evenmin te vervelen, want de vele volken die het eiland overheersten, hebben er een rijke erfenis nagelaten: veel Griekse tempels en theaters verkeren in een betere staat dan in Griekenland zelf. De Noormannen verenigden er in hun kerken en paleizen een uniek samengaan van Normandische, Arabische en Byzantijnse stijlelementen en na de verwoestende aardbeving van 1693 verrezen bouwwerken en zelfs hele steden in een typisch Siciliaanse barok.
Om de reportage samen te stellen werd een selectie gemaakt uit bijna 2000 dia’s. Ze werden allemaal in het voorjaar genomen, wanneer de ‘Primavera Siciliana’ de monumenten met tapijten van bloemen omlijst. Met verbazing nemen we kennis van de enorme landschappelijke en culturele rijkdom van dit enigszins arme eiland.
-
In het eerste deel blijven we in het westen. We beginnen in de hoofdstad Palermo. Deze stad in de Conca d’Oro, de ‘Gouden Schelp’, bewaart kostbare monumenten, vooral uit de Normandische tijd. In de omgeving bezoeken we ook de Monte Pellegrino, Mondello en Monreale met de schitterende kathedraal. Daarna reizen we door naar ‘Goddelijke oorden’ als Segesta, Erice, Selinunte, Agrigento, Enna, ...
-
In het tweede deel trekken we naar het oosten. In het zuid-oosten liggen de baroksteden Ragusa, Modica en Noto. Aan de kust ligt Syracuse: een hoogtepunt ! In de oudheid was de stad evenknie van Athene en Alexandrië. Archimedes riep er zijn beroemde ‘eureka’ uit. We bewonderen de resten uit die glorietijd en slenteren door het pittoreske schiereiland Ortygia tot aan de bron van Arethusa. In de omgeving van Syracuse ligt de dodenstad Pantalica. De natuur is er ‘bellissima’! Dan rijden we naar het noorden. We beklimmen de 3300 m hoge Etna, die naast de hoofdkrater nog 200 nevenkraters heeft. In de schaduw van de vulkaan gaat het dan verder naar Taormina, Milazzo, Tindari en Cefalù. We eindigen op het nog ongerepte eiland Vulcano, waar de vuurberg met dezelfde naam nog altijd ‘leeft’.